Aanpakken van elleboog stijfheid met fysiotherapie

Geplaatst op:

Elleboog stijfheid is een veelvoorkomende klacht die mensen van alle leeftijden kan treffen, vaak als gevolg van overbelasting, blessures of medische aandoeningen zoals artritis. Deze stijfheid kan leiden tot beperkingen in het dagelijks leven en de uitvoering van eenvoudige taken. Fysiotherapie speelt een essentiële rol in het behandelen en verlichten van elleboog stijfheid. Bij Hand & Pols Fysiotherapie en Revalidatie richten ze zich op individuele therapie plannen om de bewegingsvrijheid te herstellen en de pijn te verminderen.

Diagnose en persoonlijke behandelplannen

De eerste stap in het aanpakken van elleboog stijfheid is een nauwkeurige diagnose. Dit houdt een grondige beoordeling in van de elleboog, inclusief de mate van stijfheid, pijn en eventuele beperkingen in de bewegingsvrijheid. Fysiotherapeuten gebruiken verschillende diagnostische technieken, waaronder fysiek onderzoek en soms beeldvormend onderzoek, om de onderliggende oorzaak van de stijfheid te bepalen. Op basis van deze diagnose wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Dit plan kan bestaan uit een combinatie van manuele therapie, specifieke oefeningen en mogelijk het gebruik van hulpmiddelen zoals braces of bandages. Het doel is om de normale bewegingsvrijheid te herstellen en de pijn te verlichten.

Therapeutische oefeningen en technieken

Een cruciaal onderdeel van de behandeling van elleboog stijfheid is therapeutische oefening. Deze oefeningen zijn ontworpen om de flexibiliteit en kracht van de elleboog te verbeteren. Het kunnen eenvoudige rek- en strekoefeningen zijn, maar ook meer gerichte oefeningen die specifiek zijn voor de behoeften van de patiënt. Daarnaast kunnen technieken zoals mobilisatie, massage en ultrageluidtherapie worden gebruikt om de bloedcirculatie te verbeteren, ontstekingen te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Een regelmatige uitvoering van deze oefeningen is essentieel voor een effectief herstel.

Lifestyle en ergonomische aanpassingen

Naast directe behandelingen, zijn aanpassingen in levensstijl en ergonomie ook belangrijk voor het beheren van elleboog stijfheid. Dit kan onder meer het aanpassen van de werkplek zijn om repetitieve belasting te verminderen, of het veranderen van sporttechnieken om verdere belasting te voorkomen. Fysiotherapeuten kunnen ook advies geven over activiteiten die moeten worden vermeden of aangepast tijdens het herstelproces. Deze holistische aanpak helpt niet alleen bij het herstel van de huidige stijfheid, maar voorkomt ook toekomstige problemen.


Door een combinatie van gepersonaliseerde therapie, gerichte oefeningen en aanpassingen in levensstijl, biedt Hand & Pols Fysiotherapie en Revalidatie een effectieve aanpak voor het behandelen van elleboog stijfheid. Dit zorgt ervoor dat patiënten hun normale activiteiten kunnen hervatten met verbeterde functionaliteit en minder ongemak.

Ready To Start New Project With Intrace?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.